
Keks za sve..za deciju radost (jer pravimo svi zajedno), testo za torte, za ukrase Bozicne, za poklone.. za sve. Naoruzali smo se sa svim vrstama kalupa i to je to..
200 gr secera u prahu
250 gr putera (ni tvrd, tvrd, ali ni mekan)
550 - 580 gr brasna 00 (mekog)
1 celo jaje
1 zumance
malo soli
arome po zelji (vanila, limunova kora)
Umesiti masu.
Ne raditi je previse.
Pokriti folijom i staviti u frizider bar sat vremena.
Razviti testo (5mm) i vaditi na pleh.
Peci na 180° dok ne pocnu da menjaju boju, izvaditi odmah. Temperatura i vreme su razliciti za sve.. zavisi od rerne.
Mozete dodati u testo pola kasicice praska za pecivo, postane vazdusatiji.
Ovo je neka srednja kolicina putera..neko stavlja vise..budu prhkiji.
Mozete staviti kakao u masu.. cimet, djumbir u prahu..razne zacine, od volje vam.
Frollini (pasta frolla)
200 gr zucchero a velo
250 gr burro (non troppo duro, ma nemmeno a temp ambiente)
550 - 580 gr farina 00
1 uovo intero
1 tuorlo
pizzico di sale
aromi a piacere (vanillina, buccia di limone..)
Impastare tutto.
Non lavorare troppo la pasta.
Coprire con la pellicola e mettere in frigo per almeno un'ora.
Stendere la pasta, 5 mm circa, e via con gli stampini.
Infornare a 180° x circa 10 - 15 minuti.. i tempi sono sempre indicativi, come la temperatura, perché dipende dal forno, appena cominciano a cambiare colore tirateli fuori.
C'è chi aggiunge un pò di lievito in polvere, chi più burro, aromi vari e spezie..dipende un pò dai gusti.
Una pasta per tutto. Per la gioia dei bambini (si fanno i biscotti tutti insieme appassionatamente), è la base di tutte le mie crostate, per i decori natalizi..chi più ne ha più ne metta.
2 comments:
Floki, ovo izgleda potpuno savrseno! Moramo da probamo uskoro!
Hvala! Nista nije posebno testo a varijanti na temu koliko zelis!
Post a Comment