Thursday, October 16, 2008

Dobro jutro..dobar dan!!






















Keks za sve..za deciju radost (jer pravimo svi zajedno), testo za torte, za ukrase Bozicne, za poklone.. za sve. Naoruzali smo se sa svim vrstama kalupa i to je to..

200 gr secera u prahu
250 gr putera (ni tvrd, tvrd, ali ni mekan)
550 - 580 gr brasna 00 (mekog)
1 celo jaje
1 zumance
malo soli
arome po zelji (vanila, limunova kora)

Umesiti masu.
Ne raditi je previse.
Pokriti folijom i staviti u frizider bar sat vremena.
Razviti testo (5mm) i vaditi na pleh.
Peci na 180° dok ne pocnu da menjaju boju, izvaditi odmah. Temperatura i vreme su razliciti za sve.. zavisi od rerne.

Mozete dodati u testo pola kasicice praska za pecivo, postane vazdusatiji.
Ovo je neka srednja kolicina putera..neko stavlja vise..budu prhkiji.
Mozete staviti kakao u masu.. cimet, djumbir u prahu..razne zacine, od volje vam.



Frollini (pasta frolla)

200 gr zucchero a velo
250 gr burro (non troppo duro, ma nemmeno a temp ambiente)
550 - 580 gr farina 00
1 uovo intero
1 tuorlo
pizzico di sale
aromi a piacere (vanillina, buccia di limone..)


Impastare tutto.
Non lavorare troppo la pasta.
Coprire con la pellicola e mettere in frigo per almeno un'ora.
Stendere la pasta, 5 mm circa, e via con gli stampini.
Infornare a 180° x circa 10 - 15 minuti.. i tempi sono sempre indicativi, come la temperatura, perché dipende dal forno, appena cominciano a cambiare colore tirateli fuori.

C'è chi aggiunge un pò di lievito in polvere, chi più burro, aromi vari e spezie..dipende un pò dai gusti.

Una pasta per tutto. Per la gioia dei bambini (si fanno i biscotti tutti insieme appassionatamente), è la base di tutte le mie crostate, per i decori natalizi..chi più ne ha più ne metta.







2 comments:

Katarina said...

Floki, ovo izgleda potpuno savrseno! Moramo da probamo uskoro!

Flora said...

Hvala! Nista nije posebno testo a varijanti na temu koliko zelis!