Hvala Elici za ovaj recept za diiiiiiiivnu štrudlu!
Testo:
1 supena kašika kvasca (ili jedna kesica)
500 gr brašna
100 gr. šećera
300 ml. mlakog mleka
125 gr putera
3 žumanca
malo soli
malo rendane kore od limuna
Kvasac da naraste sa malo šećera, brašna i malo mleka.
Žumanca ulupati sa šecerom. U to dodati ostatak mleka, kvasac (koji je narastao) i sve ostale sastojke. Ukoliko nije dovoljno brašna da se zamesi glatko testo, dodati još malo po potrebi. Umesiti testo i ostaviti ga da naraste.Testo je lepše ukoliko naraste 2-3 puta.
Fil od maka:
200 ml. mleka
100 gr. šećera
300 gr. mlevenog maka
vanilin šećer
malo rendane kore od limuna
Zagrejati mleko i šećer, ubaciti sve ostalo i kuvati par minuta.
Fil od oraha:
200 ml. vrućeg mleka
300 gr. mlevenih oraha
250 gr. šećera
vanilin šećer
50 gr putera
rendane limunove kore
100-150 gr. belog suvog groždja
U šerpi izmešati orahe, šećer i limunovu koru. Preliti vrelim mlekom. U to dodati puter i vanilin šečer. Kuvati nekoliko minuta. Skloniti sa vatre i ubaciti suvo groždje. Kad se ovaj fil ohladi bice gusci nego kad je tek skuvan. Oba fila mogu da se naprave čim se testo zamesi, da se poklope i ostave.
Kad je testo gotovo, podeliti ga u 4 dela. Od svakog dela oblikovati pravougaonik i namaziti polovinom fila, urolati i staviti u tepsiju koja je prethodno namazana sa vrlo malo ulja (jer je testo vec masno). Tako se dobiju 2 rolne sa orasima i 2 rolne sa makom. Prekriti krpom i ostaviti da naraste (otprilike 30 min), onda premazati jednim umućenim belancetom i ubaciti u vrucu rernu (400F).
Tepsija je oko 35 x 25 cm, a svaki pravougaonik otprilike 35 x 20 cm.
2 belanca ce da ostanu. Onaj 1 belanac koji se koristi za premazivanje treba da bude na sobnoj temperaturi.
1 comment:
Evo da potvrdim iz prve ruke da je štrudla od oraha, što bi se aktuelno reklo u Srbiji -- Brate Vrh!
Teško je stati. Nekako se uvek pojede koliko god je isečeno. Prah šecer je skroz po izboru, a i ko ce da čeka toliko...?
Post a Comment